Forum Delphi.cz

Databáze => Ostatní DB => Téma založeno: miroB 25-01-2019, 18:12:17

Název: FireDAC/SQLite, čo stratím ak použijem Dynamic linking
Přispěvatel: miroB 25-01-2019, 18:12:17
FireDAC (Tokyo - static linking) poskytuje binárne kódy pre 3 roky starú verziu SQLite. ( 3.9.2 z 02. 11. 2015). Nová verzia SQLite je 3.26.0 z decembra 2018.
Tu som si prečítal: http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Tokyo/en/Connect_to_SQLite_database_(FireDAC) (http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Tokyo/en/Connect_to_SQLite_database_(FireDAC)), že dynamic linking neumožňuje "SQLite database encryption".
Ak teda oželiem:
1. spomenuté šifrovanie
a fakt, že
2. treba sqlite3.dll nahrať do adresára exe, alebo inej cesty, ktorá je systému známa

o aké ďalšie prípadné výhody prichádzam?
Pýtam sa preto, že behom tých troch rokov, čo FireDAC nejak neinovuje binary súbory pre statické linkovanie o nové verzie, SQLite odstránila rôzne chyby a dostala priaznivé nové vlastnosti.
Název: Re:FireDAC/SQLite, čo stratím ak použijem Dynamic linking
Přispěvatel: miroB 27-01-2019, 14:00:07
Zrejme som postavil otázku nejednoznačne.
Práveže inklinujem k využitiu dll. Z dôvodov opráv v dll a aj pre nové "Features"
Mnohé z nich sú zaujímavé.
Naopak, binary od FireDAC sú až nezodpovedne staré. (Hovorím o tých z Delphi Tokyo)

Ak pri využití dll, stratím iba:
1. možnosť šifrovania a
2. o máličko stratím aj na rýchlosti.
To veľmi rád oželiem.

Dôležité sú UDF. Tie zjavne fungujú aj v prípade dll.
Ďakujem.
Název: Re:FireDAC/SQLite, čo stratím ak použijem Dynamic linking
Přispěvatel: miroB 28-01-2019, 20:40:44
Zatial sifrovanie nepotrebujem.
Mozno neskor. Pripadne na urcite ulohy pouzijem staru verziu SQLite, s binary FireDAC (verziu 3.9.2 z roku 2015)
Pozeram odporuceny odkaz. Tam sa pise, ze SEE je licencovane. Teda treba platit jednorazovy poplatok. Tak az v pripade potreby, uvidime..
Název: Re:FireDAC/SQLite, čo stratím ak použijem Dynamic linking
Přispěvatel: Daniel_Andrascik 16-02-2019, 21:38:14
A nie je mozne si zohnat/skompilovat novsi OBJ subor od sqlite a nahradit ten povodny?

Priznam sa ze pri jednoduchsich projektikoch pouzivam radsej staticky linkovanu sqlite. Uz sa mi totiz raz stalo ze som potreboval pouzit nejaky svoj starsi nastroj a dajak som si nevsimol pri tom ako som s nim narabal ze nemal v adresari prilozenu sqlite.dll. A programik si nacital nejaku prehystoricku dllku asi z windows adresara a tak neskutocne a nezmyslene mi blbol, ze som do neho musel vliest a zacat ho debugovat. N

No proste kedze to bol starsi projekt a kym som sa v nom zorientoval a prisiel som na to ze taha neviem aku verziu sqlitu tak som stratil pol dna. Nakoniec stacilo nahrat najnovsiu dll do adresara a apka zacala spravne fungovat bez akychkolvek uprav. Proste pri jednoduchych a nie casto pouzivanych apkach uprednostnim staticke linkovanie vsetkeho mozneho, pretoze clovek nikdy nevie na co zabudne...
Název: Re:FireDAC/SQLite, čo stratím ak použijem Dynamic linking
Přispěvatel: pf1957 17-02-2019, 08:43:23
A programik si nacital nejaku prehystoricku dllku asi z windows adresara a tak neskutocne a nezmyslene mi blbol,
Tak tomu se obvykle celi tak, ze aplikace po spusteni zkontroluje:
  1) pozadovanou verzi RDMBS
  2) pozadovanou verzi schematu DB

Verzi RDBMS lze nejak vyloudit skoro na kazdem RDBMS, s tou verzi schematu je to horsi - tam to chce vetsinou nejakou invenci a tool na strane vyvojare.
Ale zase vyvojar vetsinou nezacina kazdou aplikaci na zelene louce, takze si casem vytvori svuj framework, ktery odpovida dane problemove oblasti a pak se to udela jednou a jsou tim vybaveny vsechny aplikace.