Forum Delphi.cz

Delphi => Obecné => Téma založeno: anec 13-03-2019, 13:29:59

Název: jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
Přispěvatel: anec 13-03-2019, 13:29:59
zdravím,
jakým způsobem řešíte jaký font a jakou velikost písma v aplikaci zvolit?
mám apliaci, form, na něm mainmenu, nějaké labely, labelededit, tlačítka atd.
v aplikaci mám napevno nastaven font pro form mssansserif, size 8 (asi v D7 při založení nové aplikace to samo nabídlo?)

teď se snažím zjistit jak se poprat se zvětšením na 125 150% při highdpi někde jsem přečetl že je vhodné použít Arial a pak dále nějaké výpočty. k tomu se časem propracuji.

jak tedy vybrat font? načítat "systémový" font?
jak to řešíte vy?
díky
Název: Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
Přispěvatel: Radek Červinka 13-03-2019, 13:51:20
Application.DefaultFont.Name, Application.DefaultFont.Size
Název: Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
Přispěvatel: Radek Červinka 13-03-2019, 13:55:28
Application.DefaultFont.Name, Application.DefaultFont.Size

Jinak: v predchudci vsech formularu mam metodu, ktera formulari nastavi uvedeny font, a pripadne probehne controls
Název: Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
Přispěvatel: anec 13-03-2019, 14:18:48
ano, tomu rozumím,
ptám se spíše na to jaký font mám zvolit?

jestli je spíše obvyklé aby moje aplikace vypadala na všech systémech stejně takže nastavím napevnu mnou vybraný font
a měnim případně jen velikost fontu pro high dpi
a nebo vybrat font podle zadáného systémového  kdy w7 má Tahoma, Wxp melo Segui atd ?
díky

Název: Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
Přispěvatel: pf1957 13-03-2019, 15:36:12
ptám se spíše na to jaký font mám zvolit?
My to delame tak, ze nechame prof. graficku vytvorit ksicht, ktera to maluje buhvi v cem a my se pak at uz ve wokenni aplikaci nebo na webu snazime tomu navrhu co nejvice priblizit a kdyz nekde narazime na odlisnost rezu daneho pisma, tak to s grafickou konzultujeme.
Název: Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
Přispěvatel: martinnr 14-03-2019, 14:31:19
nie je to celkom k tomuto problemu, ale zhodou okolnosti riesime prave v projekte podobny problem.
konkretne pouzitie unicode specialneho znaku, konkretne v dbgrid-e (ehlib-dbgrieh).
jedna so o znak presypacich hodin - https://www.fileformat.info/info/unicode/char/23f3/browsertest.htm
grid ma prednastaveny font tahoma, ktory taky znak nema. vyzera to, ze system (windows 10 x64) pouzije font "Segoe UI xxx" - a tu dochadza k nejasnosti. podla vsetkeho moj pocitac pouzije font "Segoe UI Symbol", ale u kolegu na pocitaci sa pouzije font "Segoe UI Emoji". Rozdiel je aj napriek tomu, ze obaja mame vo windows oba fonty nainstalovane. Spustame samozrejme rovnaku verziu projektu, atd.
nevieme prist na to, od coho zavisi, ktory font sa pouzije a preco... nepomoze ani "nanutenie" toho ktoreho fontu pre grid/stlpec. mne vzdy vykresli ciernobielu.
inak stranka uvedena vyssie dany znak zobrazi inak v zavislosti od pouziteho browseru. mne sa zobrazi ako farebna ikona v chrome a edge, ako ciernobiela v IE a Firefoxe. kolegovi ako ciernobiela v IE, v ostatnych farebne.
Název: Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
Přispěvatel: pf1957 14-03-2019, 21:32:05
inak stranka uvedena vyssie dany znak zobrazi inak v zavislosti od pouziteho browseru. mne sa zobrazi ako farebna ikona v chrome a edge, ako ciernobiela v IE a Firefoxe. kolegovi ako ciernobiela v IE, v ostatnych farebne.
Ja mam ted cerstvou instalaci Win10Prof.cz a posledni verze browseru a vsude krome IE (11.379.17763.0) je to videt barevne.
Název: Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
Přispěvatel: martinnr 15-03-2019, 09:56:11
mne to este v tom firefoxe dava ciernobiele, ale ten mam verziu 56.
a ja este nemam aktualizaciu windows 1809. takze je dost mozne, ze to je v tom.
budem muset trochu popatrat, ze ako kedy a preco system pouzije ten ktory font/znak a preco to je ine na roznych pocitacoch a dokonca na roznych programoch...