Forum Delphi.cz

Delphi => Obecné => Téma založeno: Radek Červinka 28-07-2020, 21:06:19

Název: Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: Radek Červinka 28-07-2020, 21:06:19
https://community.idera.com/developer-tools/b/blog/posts/rad-studio-10-4-patch-3-is-out-vcl-grids-c-win64-debugging-and-c-android-exception-handling-and-resources (https://community.idera.com/developer-tools/b/blog/posts/rad-studio-10-4-patch-3-is-out-vcl-grids-c-win64-debugging-and-c-android-exception-handling-and-resources)

Mezitím se pracuje na 10.4.1 se zaměřením na odstranění problémů a zrychlení
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: Stanislav Hruška 28-07-2020, 21:27:25
Nechajme sa prekvapiť. Podľa zoznamu sa ma skoro nič netýka :) Snáď v tom 10.4.1 sa budú venovať aj LSP.
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: vandrovnik 28-07-2020, 21:40:10
Asi takhle bych si tu frekvenci vydávání opravných verzí představoval, vydržte, hoši :-)
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: starous 28-07-2020, 22:16:04
Asi takhle bych si tu frekvenci vydávání opravných verzí představoval, vydržte, hoši :-)
Obávám se, že budou muset vydržet hodně dlouho, protože jak se zdá, zatím se řeší především kritické chyby. Chyby v IDE zatím zůstávají bez povšimnutí.
Třeba se dočkáme s verzí 10.4.1.
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: Stanislav Hruška 29-07-2020, 09:33:35
Už mám prvé prekvapenie :)
Nechtiac som zmazal názov komponentu. Esc to nevrátil späť. A IDE bolo spokojné.
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: Radek Červinka 29-07-2020, 09:41:56
Už mám prvé prekvapenie :)
Nechtiac som zmazal názov komponentu. Esc to nevrátil späť. A IDE bolo spokojné.


Ted jsem zkousel a dela to i v 10.3.3, jdu se na to zeptat.
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: Radek Červinka 29-07-2020, 12:56:48
Už mám prvé prekvapenie :)
Nechtiac som zmazal názov komponentu. Esc to nevrátil späť. A IDE bolo spokojné.


Ted jsem zkousel a dela to i v 10.3.3, jdu se na to zeptat.


Dle slov Marca Cantu je to feature možná i od Delphi 1, a někdo toho právě využívá, třeba v případě že má panely nebo statické texty a v případě, že nemají jméno, tak se ani negenerují proměnné třídy (musí být ale v uses správný unit, jinak to nebude fungovat).

Hmm, to jsem neznal...
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: neo 29-07-2020, 13:02:47
Tak jsem si nainstaloval poslední patch a zkusil hledání - jak se jsem popisoval níže -  a padlo to hned na první pokus, bez varování se celé IDE zkácí... ani nenapíše žádnou chybu, prostě nic ....

--------------------
Narazil jsem na docela nepříjemnou chybu v IDE. Ve zdrojáku přesunu kurzor na název procedury, funkce nebo proměnné, nebo jakehokoliv řetězce a dám Menu - Search - Find in files...    chvíli se točí kolečko a pak Delphi totálně bez hlášení spadne.

Je to dost nepříjemné ... docela často používám při hledání ve zdrojáku  - docela dost závažná chyba.

Delphi spadne tak v 80 -90 procentech hledání.

-------------------
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: Radek Červinka 29-07-2020, 13:12:29
Tak jsem si nainstaloval poslední patch a zkusil hledání - jak se jsem popisoval níže -  a padlo to hned na první pokus, bez varování se celé IDE zkácí... ani nenapíše žádnou chybu, prostě nic ....

--------------------
Narazil jsem na docela nepříjemnou chybu v IDE. Ve zdrojáku přesunu kurzor na název procedury, funkce nebo proměnné, nebo jakehokoliv řetězce a dám Menu - Search - Find in files...    chvíli se točí kolečko a pak Delphi totálně bez hlášení spadne.

Je to dost nepříjemné ... docela často používám při hledání ve zdrojáku  - docela dost závažná chyba.

Delphi spadne tak v 80 -90 procentech hledání.

-------------------

- Používáš LSP (je ve správci procesů?)
- co máš za OS
- co je vybrané v Options-User Interface-Editor-Source-Code Insight?

Pokud máš LSP, tak se dá zapnout logování http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Sydney/en/Code_Insight_Reference#Filing_Bugs_and_Log_Files (http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Sydney/en/Code_Insight_Reference#Filing_Bugs_and_Log_Files)

Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: pf1957 29-07-2020, 14:34:20
Dle slov Marca Cantu je to feature možná i od Delphi 1, a někdo toho právě využívá, třeba v případě že má panely nebo statické texty a v případě, že nemají jméno, tak se ani negenerují proměnné třídy (musí být ale v uses správný unit, jinak to nebude fungovat).
Bavite se o property Name v property editoru?
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: Stanislav Hruška 29-07-2020, 14:40:31
Ja áno. Najviac ma prekvapilo, že Esc nevrátilo pôvodnú hodnotu. Ale objavil som teplú vodu, ktorú nepoznali viacerí.
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: pf1957 29-07-2020, 14:48:56
Ja áno. Najviac ma prekvapilo, že Esc nevrátilo pôvodnú hodnotu. Ale objavil som teplú vodu, ktorú nepoznali viacerí.
Ja tady mam Delphi Tokyo (nebo co to je) a tam normalne funguje ESC i Undo (Ctrl+Z) do doby, nez tu polozku opustim, pak uz to nefunguje.
Ten design-time nemam rad, takze na (ne)generovani promennych jsem nenarazil, ale to, ze jde v run-time vytvaret komponenty, aniz by se pro ne generovalo unikatni jmeno a necha se to prazdne, to vim, protoze jsem se temer nikdy neobtezoval s generovanim jmen.

Ale jednou, uz si nemuzu vzpomenout pri jake prilezitosti (a hledani jmenem to nebylo), me to chybejici jmeno vypeklo a musel jsem ho tam dodatecne dogenerovat.
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: neo 29-07-2020, 14:49:23
Embarcadero LSP Server for Delphi (32 bitu)
---
Mám Windows 10 Pro  verze 1903, build 18362.959
---
Delphi (Language Server Protocol)
---
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: pf1957 29-07-2020, 14:52:41
Tak jsem si nainstaloval poslední patch a zkusil hledání
A nechces zkusit nejakou fresh instalaci VirtualPC a Delphi? Docela se to vyplati, kdyz si schovas virtualni disk s nejakou nenakurvenou instalaci OS a totez pro nenakurvenou instalaci Delphi...
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: neo 29-07-2020, 15:04:54
No to není problém ... ale dělá to i na čisté instalaci ... shodou okolností jsme tady dávali nový vývojářský stroj ...  a myslím, že to nesouvisí s LSP
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: Radek Červinka 29-07-2020, 15:07:01
Dle slov Marca Cantu je to feature možná i od Delphi 1, a někdo toho právě využívá, třeba v případě že má panely nebo statické texty a v případě, že nemají jméno, tak se ani negenerují proměnné třídy (musí být ale v uses správný unit, jinak to nebude fungovat).
Bavite se o property Name v property editoru?

Jo, mne prekvapilo, ze treba ten TButton pak nema jmeno (je ukazovan jako Unnamed) a pak tim padem nema promennou (kdyz to delam za behu tak to chapu a znam).
Název: Re:Patch 3 pro RAD Studio 10.4
Přispěvatel: JaroB 29-07-2020, 16:26:11
Na tuhle (unnamed) fajnovost jsem narazil v nějakém programu v C++ (čert ví, proč byl tak napsán, asi ho stvořil odpadlý JAVistA při přechodu z C na C#), kde bylo všechno napsané ručně. Potíž byla s portováním na vyšší verzi, protože pak nebylo možné najít správné parametry eventů, jména byla naprosto zavádějící a nešla spojit s objekty a při zhruba 2000 event metod to byl chaos. IDE při téhle lopotné ruční práci nepomohlo :(