Forum Delphi.cz

Delphi => Obecné => Téma založeno: hairdresser 17-10-2020, 11:09:25

Název: Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: hairdresser 17-10-2020, 11:09:25
Zdravím,

vždycky jsem se zajímal o lokální DB v Delphi. Teď bych  potřeboval přístup Klient/Server. Vlastním Delphi Prof. která neobsahuje DataSnap.
Mám Devart komponenty pro universální přístup k DB. UniDAC.

Jako Server bude MySQL.

Mohli by jste mi doporučit jak na to? K aplikaci se bude připojovat max.5 uživatelů. Děkuji
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: Stanislav Hruška 17-10-2020, 13:30:05
Jediné čo viem je, že nemôžeš používať FireDAC. Musíš ho kompletne nahradiť UNIDAC.
Ja som nad tým rozmýšľal, ale nakoniec som prijal rozhodnutie, že v prípade potreby sieťovej aplikácie povýšim Delphi. Lebo tá potreba bude znamenať, že je príjem nejakých peňazí.
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: Marek Weyda 17-10-2020, 14:15:34
vždycky jsem se zajímal o lokální DB v Delphi. Teď bych  potřeboval přístup Klient/Server. Vlastním Delphi Prof.

Pokud si to dobře pamatuji, ale je dost možné, že v tomto se už mýlím, protože edici Professional jsem nikdy nepoužíval, tak licenčně nebyla tato edice pro aplikace typu klient - server. Zase na druhou stranu na stránkách Embarcadera jsem našel pouze informaci, že v této edici nejsou komponenty pro klient - server přístup, ale že je možné je doinstalovat.

Něco mám ale v hlavě zapsaného, že na klient - server aplikace tato edice nebyla licenčně použitelná. Ale možná je to blbost.
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: pf1957 17-10-2020, 15:38:46
Pokud si to dobře pamatuji, ale je dost možné, že v tomto se už mýlím, protože edici Professional jsem nikdy nepoužíval, tak licenčně nebyla tato edice pro aplikace typu klient - server. Zase na druhou stranu na stránkách Embarcadera jsem našel pouze informaci, že v této edici nejsou komponenty pro klient - server přístup, ale že je možné je doinstalovat.
Něco mám ale v hlavě zapsaného, že na klient - server aplikace tato edice nebyla licenčně použitelná. Ale možná je to blbost.
AFAIK, tak problematicke to byvalo nekdy v D5, kde vubec zadna podpora nebyvala, ale pak to nejak prolomili a jestli si to pamatuju, tak ve vsech professional edicich byla soucasti standardni instalace CDS, dbExpress, dbGo a Interbase. FireDac se do professional edice musela dokupovat, ted uz snad nejde ani to.

Schvalne jsem po roce zapnul ntb a podival se do licenci starsich verzi:

D2007: zakazuji pouzit Interbase k necemu jinemu, nez je vyvoj (neni redistributable)
D2010: Interbase dtto + zakazuji dbExpress mimo lokalni DB na stejnem pocitaci
D10: Interbase dtto, dbExpress dtto, zavedli Client/Server pack s FireDAC, ktery obsahuje redistributables
D10.2: Interbase dtto, dbExpress dtto, FireDAC jen lokalne

Takze jde ve smes o prava na redistribuci knihoven do C/S prostredi.

Ale IMHO se to nevztahuje na dbGO (ADO), ani na cokoli jineho, co si nainstalujes jako ZEOS (jestli to jeste existuje), UniDac aj.
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: vandrovnik 17-10-2020, 16:17:40
V Pro edici jsou i IBX komponenty, se kterými se rovněž dá připojit k serveru (Interbase/Firebird).
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: Stanislav Hruška 17-10-2020, 17:56:15
V Pro edici jsou i IBX komponenty, se kterými se rovněž dá připojit k serveru (Interbase/Firebird).
Bez FireDAC?
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: pepak 17-10-2020, 18:31:28
IBX komponenty jsou přímý Delphovský obal nad nativním klientem. Takže ano, bez FireDAC.
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: pf1957 17-10-2020, 18:33:21
V Pro edici jsou i IBX komponenty, se kterými se rovněž dá připojit k serveru (Interbase/Firebird).
Ale tim oznacujes set component na zalozce Interbase, ne? A ve starsich licencich pisou neco takoveho:

The portion of the Product identified as InterBase is not a Redistributable and is licensed for development purposes only.  This License does not permit you to use the InterBase portion of this Product for any commercial, business, governmental institutional or other purpose of any kind, other than development and testing of Works.  You must obtain a separate InterBase deployment license from CodeGear before deploying or distributing any Work that uses InterBase


Takze je otazka, jak moc extenzivne vykladaji pojem portion of product...
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: vandrovnik 17-10-2020, 19:09:13
V Pro edici jsou i IBX komponenty, se kterými se rovněž dá připojit k serveru (Interbase/Firebird).
Ale tim oznacujes set component na zalozce Interbase, ne? A ve starsich licencich pisou neco takoveho:

Na záložce Interbase to je, já to tedy vždycky chápal tak, že nesmím distribuovat tu Interbasi (server), což mi nevadí, protože beztak používáme Firebird... Tak jen doufám, že se nepletu.
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: Stanislav Hruška 17-10-2020, 19:44:27
Opýtal som sa na D-Praxis. Počkáme si.
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: František 18-10-2020, 00:05:46
ale riešite tu mimo všetci

hairdresser definoval jasne MySQL

hairdresser: nepoznám koncepciu tvojej aplikácie, ale asi by si si mal prečítať licenčnú zmluvu ku MySQL, a zistíš, že Firebird (alebo niečo iné) bude možno vhodnejšie riešenie
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: pepak 18-10-2020, 05:20:23
ale riešite tu mimo všetci

hairdresser definoval jasne MySQL

hairdresser: nepoznám koncepciu tvojej aplikácie, ale asi by si si mal prečítať licenčnú zmluvu ku MySQL, a zistíš, že Firebird (alebo niečo iné) bude možno vhodnejšie riešenie
Jestli tu někdo řeší něco mimo, jsi to ty. Licenční limit může být na straně databáze, ale dotaz zde se týká licenčního limitu na straně Delphi.
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: hairdresser 18-10-2020, 08:52:44
Dobré ráno pánové

Jde o, myslím si, jednoduchou věc.

Přesněji, jde o peněžní deník, kde:

DB je buď MySQL, MariaDB, Firebird.
DB běží na vlastní firemní síti.
Každý uživatel může přistupovat ke všem operacím OCRUD
Admin vidí LOG kde jsou zapisovány všechny operace všech uživatelů
Uživatel vidí pouze své záznamy.

Nezbývá mi nic jiného než se přímo připojit k DB.
Myslím, že to není o DB ale jen dopsat logiku.

Chtěl jsem pouze radu od  zkušených.
Neznám ani licencování MySql, používám pouze pro local DB SQLite.

Hezkou neděli Vám všem.
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: František 18-10-2020, 14:26:29
vrátim sa k prvotnej myšlienke
Teď bych  potřeboval přístup Klient/Server. Vlastním Delphi Prof. která neobsahuje DataSnap.
Mám Devart komponenty pro universální přístup k DB. UniDAC.
Jako Server bude MySQL.
Mohli by jste mi doporučit jak na to? K aplikaci se bude připojovat max.5 uživatelů. Děkuji
UniDAC predpokladam ze obsahuje moznost klient/server a nema to nic spolocne s ediciou Delphi - teda ak to spravne chapem
takze urcis si server na ktory sa ti budu pripajat  kienti (ci MySQL alebo iny je na tebe .. ja som na Firebirde doteraz robil vsetko, MySQL pouzivam len na web veci - aj ked mi vo Firebirde chyba fulltext - a dlhe retazce - blob to neriesi)
tym serverom moze byt aj stanice kde bude bezat klient, aj ked v sucastnosti to uz riesim na samostatnom HW s vo virtuale
BTW: Firebird som spomenul pre jeho multiplatformove neobmedzene komercne nasadenie, co pre MySQL uz myslim neplati
Název: Re:Vice uzivatelsky pristup
Přispěvatel: pf1957 18-10-2020, 14:27:51
Opýtal som sa na D-Praxis. Počkáme si.
Kdybych to chtel komercne pouzit, tak to bych se zeptal radsi zastoupeni Embarcadero v CR.