Forum Delphi.cz

Delphi => Obecné => Téma založeno: Pipin 10-02-2019, 11:02:01

Název: Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Pipin 10-02-2019, 11:02:01
Zdraví Vás.
Poraďte jak změním velikost, barvu a písmo ve form,caption.
Na netu je toho spousta, ale bud to nefunguje, nebo je to nestabilní a po chvil to spadne.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 10-02-2019, 11:52:52
V jake verzi Delphi? A co udelat se systemovymi tlacitky okna (minimalizace, restore a zavreni)? Vykreslit je ve stejne (pomerne?) velikosti jakou bude mit vyska titulkoveho pruhu?
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Pipin 10-02-2019, 15:18:53
Mam XE10.
Bych nejradějí zkusíl oba zpusoby.

Vykreslit je ve stejne (pomerne?) velikosti jakou bude mit vyska titulkoveho pruhu.
A možna by stačilo zvětšít jen o trocu nebo jen tučně v puvodní velikostí form.
Děkují.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: anec 11-02-2019, 06:37:49
jak? blbě! vždycky se na tom po čase začalo něco j€bat. před léty jsem to zkoušel, a problém s blikáním, když se vyřešilo blikání objevil se problém s manifestem. počítání pixelů. témata. komrdesát problémů. text vlevo, nebo vycentrovat, každá verze windows to vylepší
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 11-02-2019, 07:17:50
jak? blbě! vždycky se na tom po čase začalo něco j€bat. před léty jsem to zkoušel, a problém s blikáním, když se vyřešilo blikání objevil se problém s manifestem. počítání pixelů. témata. komrdesát problémů. text vlevo, nebo vycentrovat, každá verze windows to vylepší

Ale no tak :) Vzdyt jde stale jen o kresleni v (pripadne i mereni) non-client oblasti okna. To by nemelo prinaset zadne strasti 8) Samozrejme bych v takovem pripade nekreslil pomoci Delphi nybrz sam...
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Pipin 11-02-2019, 13:26:04
No a něco by nebylo?
Třeba jen jak udělat ten text tučně, nebo jinou barvou?
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: pf1957 11-02-2019, 14:50:13
No a něco by nebylo?
Jako ze by ti to nekdo naprgal? :o
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Pipin 12-02-2019, 08:28:01
Jako ze by ti to nekdo naprgal? :o
Ne, to bych si vůbec nedovolil.
Jak bych mohl chtít tady po někom, aby mi tu něco naprgal, nebo panebože chtít to po Vás.
To už bych si Vůbec nedovolil.
Já to tu jen tak napsal s nudy.
Já bobře vím že v Česku po někom něco chtít zadarmo je kravína.

Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 12-02-2019, 08:46:53
Jako ze by ti to nekdo naprgal? :o
Ne, to bych si vůbec nedovolil.
Jak bych mohl chtít tady po někom, aby mi tu něco naprgal, nebo panebože chtít to po Vás.
To už bych si Vůbec nedovolil.
Já to tu jen tak napsal s nudy.
Já bobře vím že v Česku po někom něco chtít zadarmo je kravína.

To ani nejde. Nevime verzi Delphi. Ta je nutna, jelikoz kod, jenz budes upravovat (resp. nahrazovat) se v ruznych verzich lisi. Napr. nove Delphi pouzivaji pro kresleni non-client oblasti metodu PaintNC tridy TFormStyleHook.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: našinec 12-02-2019, 10:00:33
Jako ze by ti to nekdo naprgal? :o
Ne, to bych si vůbec nedovolil.
Jak bych mohl chtít tady po někom, aby mi tu něco naprgal, nebo panebože chtít to po Vás.
To už bych si Vůbec nedovolil.
Já to tu jen tak napsal s nudy.
Já bobře vím že v Česku po někom něco chtít zadarmo je kravína.

1) Nikdo Ti neodpověděl zřejmě proto, že odpověď na svůj dotaz dostaneš po několika vteřinách práce s vyhledávačem.   8)

2) Mimochodem, našel bys tam i odpověď, že mimo překreslování Caption ve Formu, můžeš použít komponentu nějaké třetí strany. Myslím, že jsem kdysi něco takového zkoušel v AlphaSkin free edition.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Stanislav Hruška 12-02-2019, 10:20:04

Citace
1) Nikdo Ti neodpověděl zřejmě proto, že odpověď na svůj dotaz dostaneš po několika vteřinách práce s vyhledávačem.   
Ale on napísal
Citace
Na netu je toho spousta, ale bud to nefunguje, nebo je to nestabilní a po chvil to spadne.
Takže chce nejaké nasmerovanie či tip.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Pipin 12-02-2019, 11:04:59
A také jsem hned v druhem příspěvku, kdy se mně Delfin ptal "V jaké verzi Delphi?" hned odpověděl.

Mam XE10.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Pipin 13-02-2019, 20:21:44
Tak děkují všem, za cenné zkušeno které jsem tady získal.
Už jsem si našel a nainstaloval AlphaControls, tak jsi jdu hrát.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: našinec 13-02-2019, 21:30:20
Tak děkují všem, za cenné zkušeno které jsem tady získal.
Už jsem si našel a nainstaloval AlphaControls, tak jsi jdu hrát.

Ach jo, to si děláš z nás prdel?  ??? Hned první nabídka vyhledávače DDG je funkční https://www.experts-exchange.com/questions/21108523/Changing-font-of-form-caption.html (https://www.experts-exchange.com/questions/21108523/Changing-font-of-form-caption.html), a to Ti fakt hledání AlphaControls po mém trknutí muselo dát hrozně práce.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Radek Červinka 13-02-2019, 21:38:26
Já bobře vím že v Česku po někom něco chtít zadarmo je kravína.

Opatrně, to je trošku přes čáru.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 14-02-2019, 08:34:01
Hned první nabídka vyhledávače DDG je funkční https://www.experts-exchange.com/questions/21108523/Changing-font-of-form-caption.html (https://www.experts-exchange.com/questions/21108523/Changing-font-of-form-caption.html)

Pro DWM neni a nebude (jedine kdybys renderovani neklientske oblasti pomoci DWM pro svou aplikaci odstavil). S DWM kresli titulkovy pruh bud OS nebo vyvojar.

Btw. byt jsou AlphaControls moc pekne, snad by mohly stacit i Delphi VCL Styles.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Pipin 14-02-2019, 09:14:11
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. Btw. byt jsou AlphaControls moc pekne, snad by mohly stacit i Delphi VCL Styles.
Vubec jsem netušíl, že něco takového je.
https://www.youtube.com/watch?v=S9su-XNm3Uw
https://theroadtodelphi.com/2011/09/01/exploring-delphi-xe2-vcl-styles-part-i/

Děkují mooc za dobrý tip  ;)
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: JaroB 14-02-2019, 09:16:32
Nestačilo by jen toto?

http://delphi.cjcsoft.net/viewthread.php?tid=46606 (http://delphi.cjcsoft.net/viewthread.php?tid=46606)
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 14-02-2019, 09:29:23
Nestačilo by jen toto?

http://delphi.cjcsoft.net/viewthread.php?tid=46606 (http://delphi.cjcsoft.net/viewthread.php?tid=46606)

Ne s DWM. Jedine kdybys renderovani neklientske oblasti pomoci DWM pro svou aplikaci odstavil. S DWM kresli titulkovy pruh bud OS nebo vyvojar (kdy se po odstraneni standardniho ramecku kresli obsah v rozsirene klientske oblasti). Windows sdeli pozice elementu tak jak by je sam kreslil a je schopen je i vykreslit. Nicmene je to pomerne zdlouhava prace.

Ostatne proto jsem odkazoval na metodu PaintNC tridy TFormStyleHook, kde je videt, co vse je treba kreslit (Delphi tak kresli VCL Styles). Mimo to je jeste treba zaridit handling hit test. Viz. napr. clanek Custom Window Frame Using DWM (https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/dwm/customframe).
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: našinec 14-02-2019, 10:31:38
Já jsem to nechtěl rozvádět, ale osobně si myslím, že omalovánky ve winOS skončily s winXP.  A to, že form je dán OS a jeho nastavením, tak blbnutí s ním, vidím jako cestu k budoucím problémům. Pokud tedy někdo není servisák a nepřipravuje si práci.  ;)  ;D
Také si všimněte, že hodně skinů je řešeno bezrámečkovým formem s vlastní lištou.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 14-02-2019, 10:55:07
System dokaze uvest, na jake pozici by dany element vykreslil a dokaze jej i dle zvoleneho tematu vykreslit, takze neni duvod se vlastnimu kresleni vyhybat. Jinak ty skinovaci hracky by mely s udrzbou nakonec mozna vetsi problem, kdyby dejme tomu pribylo do oken nove, "povinne" systemove tlacitko. To by si pak musely vytvorit vlastni, a to vcetne obrazku pro skiny. Takze bych to tak cerne nevidel (omlouvam se za pripadny rasismus) :)

A to, ze by se Windows zbavil DWM a Visual Styles je IMHO dost utopicka predstava...
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: našinec 14-02-2019, 11:26:40
To Delfin: Problémem je, že tazatel je zřejmě začátečník a vlastně nedokáže řádně formulovat, co vlastně chce. Pak mu nedokáže řádně odpovědět ani vyhledávač a ani my. Pak se tady rozčiluje.  ;)

Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Radek Červinka 14-02-2019, 11:37:11
Já jsem to nechtěl rozvádět, ale osobně si myslím, že omalovánky ve winOS skončily s winXP.

Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Radek Červinka 14-02-2019, 11:39:04
Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.

viz screenshot
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: vandrovnik 14-02-2019, 12:12:00
Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.

No je otázkou, jestli je to ale dobrý nápad.

I na té Tvé ukázce je vidět, že vlevo kousek pod červenou ikonkou chybí pár pixelů vybarvených tmavě modrou - alespoň hádám, že tam ten zub není schválně.

No a přikládám snímek, jak to vypadá, když je kurzor v editoru - ty vlastní prvky v titulkovém pruhu jsou vykreslené jiným odstínem modré než jeho zbytek.

Já bych se do vlastního kreslení nepouštěl, pokud by to nebylo naprosto nezbytné, protože si nerad přidělávám zbytečné problémy :-)
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 14-02-2019, 12:20:26
Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky.

Z pohledu DWM existuji jen dva typy aplikaci; ty co jim staci okno vykreslene systemem a ty co chteji skiny nebo v neklientske oblasti vlastni ovladaci prvky. Pro tu druhou skupinu nic jineho nez vlastni kresleni elementu nevymyslis. Nicmene kreslit muzes bud pomoci Visual Styles API standardni vzhled elementu dle Windows tematu (jakozto i vlastni omalovanky).
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: našinec 14-02-2019, 13:00:27
Já jsem to nechtěl rozvádět, ale osobně si myslím, že omalovánky ve winOS skončily s winXP.

Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.

V tom svém příspěvku jsem splácnul několik myšlenek dohromady, a tak to poněkud vyznělo jinak, než byl původní úmysl.  ;D

Každopádně, pokud budu chtít udělat funkční bezproblémový program, tak se budu snažit co nejméně měnit default nastavení OS. Pokud budu chtít program prodat, například na Store, tak holt se nějakým těm opičárnám nevyhnu.  ;)

A co se týče Delphi, tam mne dostává to jejich pozicování okna.   ::)
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: našinec 14-02-2019, 13:15:44
Jinak, ještě jeden postřeh. S čím se setkávám, tak uživatelé win10, narozdíl od starších verzí winOS, chtějí, aby programy vizuálně ladily s defaultním nastavením vzhledu OS.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 14-02-2019, 13:33:31
Já bych se do vlastního kreslení nepouštěl, pokud by to nebylo naprosto nezbytné, protože si nerad přidělávám zbytečné problémy :-)

Jake problemy? Vsechny rozmery a polohy elementu Ti doda system. Dokaze je i kreslit dle vybraneho Windows stylu. Tam neni nic k selhani ;) Pevne verim, ze i samotny DWM sklada pro kresleni cely ramecek okna (nejspis do bufferu) pomoci Visual Styles API (alespon me nenapada proc by tomu bylo jinak).
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: vandrovnik 14-02-2019, 13:39:56
Jake problemy?

No však se podívej na ty dva obrázky - na mém mají vizuální prvky, které si tam dokreslují Delphi, špatné pozadí, a na tom, co posílal Radek Červinka, chybí vlevo pár tmavých pixelů... Když je to tak snadné, tak proč to ani emb nemá udělané pořádně? ;-) A to jsem pro jistotu ani netestoval v kombinaci s hdpi monitorem...
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Delfin 14-02-2019, 13:44:27
Když je to tak snadné, tak proč to ani emb nemá udělané pořádně? ;-)

Sam sis odpovedel. Embarcadero :) Btw. bez Rodriga Ruze by byly napr. VCL Styly v pomerne katastrofalnim stavu. Pokud kreslis ramecek okna sam, kreslis jej sam cely, ne jen jeho cast. Cast se da kreslit, ale je treba vypnout kresleni pomoci DWM (to se provadi nastavenim DWM rendering policy (https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/api/dwmapi/ne-dwmapi-dwmncrenderingpolicy)). O tom kresleni sem pisu snad po ctvrte ::) ;D
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Radek Červinka 14-02-2019, 15:11:45
Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.

No je otázkou, jestli je to ale dobrý nápad.
...
Já bych se do vlastního kreslení nepouštěl, pokud by to nebylo naprosto nezbytné, protože si nerad přidělávám zbytečné problémy :-)

S tím naprosto souhlasím, já bych se do toho taky nerad pouštěl, jen jsem tím chtěl říct, že omalovánky nekončí v XP :-), i když jsi to asi tak nemyslel.
Na druhou stranu to vyhledání v tom titulku má něco do sebe. Přece jen, je tam spousta místa, tak proč ho nevyužít.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: našinec 14-02-2019, 15:53:40
To, co nyní napíši jen částečně souvisí s tématem.
Nastavte si hlavní panel nahoru a skrývat, pak si otevřte Delphi 10.3 a maximalizujte. Nyní zkuste najet na hlavní panel.   :'(
Tohle, když se mi u nějakého programu stane, tak bych programátora nejradši vzal lopatou.  ;D Přestože je to snadno opravitelná věc, tak nikdy na ni vývojáři v emb nepřijdou, jelikož mají jiné nastavení winOS a jinak se v něm pohybují.
Co jsem tím chtěl říci? Že zpravidla bývá dobré respektovat default nastavení OS, protože nevědomky můžeme uživateli svůj program pěkně znepříjemnit.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Radek Červinka 14-02-2019, 16:28:31
Nastavte si hlavní panel nahoru a skrývat...

Od té doby co mám panel vpravo, tj. od začátku širokoúhlého monitoru (aspon nejak vyuziji tu sirku) jsem se na skrývání panelu vykašlal, protože jsem na to narážel často. Tím to ale neomlouvam.
Název: Re:Uprava pisma ve Form caption
Přispěvatel: Ondřej Pokorný 14-02-2019, 19:49:04
Nastavte si hlavní panel nahoru a skrývat...

Od té doby co mám panel vpravo, tj. od začátku širokoúhlého monitoru (aspon nejak vyuziji tu sirku) jsem se na skrývání panelu vykašlal, protože jsem na to narážel často. Tím to ale neomlouvam.

Když už jsme tak off-topic. Já si širokoúhlé monitory stavím na výšku a lištu mám nahoře - ale neschovávací. Osvědčily se mi 2 vedle sebe (3 už bylo moc a znervozňovalo mě to). Zkus a nebudeš chtít jinak :)